מחקר בחן 11 שיטות ליטוש ומצא: אלקטרופוליש - הטוב ביותר למניעת הצטברות חיידקים | לימת | 12.07.09
פני השטח של ציוד תעשייתי חייב לעבור ליטוש כטיפול מונע הצטברות חיידקים מזיקים כגון בקטריות וזיהומים בקטריאליים במהלך העבודה. ענף המזון מכיר היטב את הבעיה ואת הזיהום שהיא עלולה לגרום לו. מפעלי עיבוד מזון עלולים, בהיעדר טיפול מונע מקדים, לסבול מזיהומים, ריקבון והרס פני שטח העבודה, שיגרמו להוצאה כלכלית כבדה.
סוגים שונים של פלדת אל-חלד הם על פי רוב המתכות שבהן נעשה שימוש במפעלי מזון ומפעלים תעשייתיים בכלל. עם זאת, אותן מתכות חייבות לעבור ליטוש וכן טיפולים מונעים על מנת למנוע הצטברות מהירה ומזיקה של חיידקים עוינים. מחקרים השוואתיים בין בקטריות שנצמדו לפני השטח לבין תאי אורגניזמים בקטריאליים חיים הצביעו על כך שמיקרואורגניזמים שנצמדים לפני השטח הופכים לעמידים יותר בפני טיפולים פיסיים וכימיים.
בעוד מפעלים תעשייתיים פועלים על פי נהלי סניטציה ברורים, שמטרתם חיסולם של אותן מושבות בקטריאליות, הרי שלמרות שמספרן יורד לאחר הניקוי, הוא מתחיל לעלות שוב עם החשיפה המחודשת לתנאי העבודה.
מחקר עדכני בחן 11 שיטות ליטוש מתכות שונות על מנת להכריע איזו מהן תגביר את עמידות פני שטח המתכת ברמה המיקרוסוקופית בפני בקטריות. המחקרים הוכיחו חד משמעית: ליטוש מתכות אלקטרוכימי הציג את העמידות הרבה ביותר בפני הצטברות בקטריות בפני השטח של פלדות אל-חלד. בכך, משטחים שעברו ליטוש מתכות זה עמידים פי כמה במפעלי מזון בפני סכנות זיהום וריקבון.
כאשר בוחרים בחומרים הנכונים למפעלים תעשייתיים יש לקחת בחשבון גם שאם חומרים אלו לא יעברו טיפולים מונעים חשובים קודם לכן, הצטברות האורגניזמים המזיקים הללו עשויה להצטמצם משמעותית. משטחי מתכת חייבים לעבור ליטוש הולך לפני תחילת העבודה, וזאת כדי לשמור על פני השטח נקיים ועמידים לאורך זמן בפני הסכנות שסביבת העבודה מציבה.
לקריאת המחקר לחצו כאן