דו"ח בנושא ליטוש מתכות אלקטרוכימי של שתלים מפלדת אל-חלד | לימת | 21.12.08
תהליך ליטוש מתכות אלקטרוכימי תואר לראשונה על ידי ז'אקה (Jacquet) כבר ב-1936. כשנה לאחר מכן, גילה פאוסט (Faust) שילוב חומצות המלטש מתכות ברמה גבוהה ביותר. הוא תיאר את פני השטח של המתכות שהוטבלה בחומצות אלו כחלקים ונקיים משריטות ושכבות מיותרות. פתרון זה נרשם כפטנט עבור שתלים כבר ב-1943.
נראה כי ליטוש מתכות אלקטרוכימי לא זכה לתשומת לב מספקת בשלושים השנים לאחר התגלית, כאשר השיפור ההולך וגובר של עמידותה של פלדת אל-חלד בפני חלודה התקבל כמעט כמובן מאליו. עם זאת, איש אינו חולק על היתרונות שמציע ליטוש מתכות אלקטרוכימי לענף הרפואה המתקדמת גם בימינו. הזמנים השתנו, ונכון להיום כמעט כל יצרן של שתלים דואג שיעברו ליטוש מתכות אלקטרוכימי לפני שיימכרו לגופים רפואיים. עם זאת, לא ניתנה מספיק תשומת לב לכימיה, לטכניקה וליתרונות התהליך.
צ'ארלס ס. ארווינג, נשיא חברת Surface Technology, כתב דו"ח מעניין בנושא זה. דו"ח זה פורסם לאחרונה במלואו באינטרנט, ובו תיאור של תהליך האלקטרופוליש, לצד מידע רב אודות עמידותה בפני קורוזיה של פלדת אל-חלד שעברה ליטוש מתכות אלקטרוכימי. דו"ח זה כולל דיון מעמיק בתגובות האלקטרו-כימיות שמתרחשות באמבט הנוזלים, כמו גם בטכניקות שבהן נעשה שימוש על מנת ללטש פלדת אל-חלד. בנוסף, מציג ההמחקר נתונים בנוגע לעמידות בפני קורוזיה של פלדת אל-חלד שעברה ליטוש מתכות אלקטרוכימי, וזאת בהשוואה לטיפולי פסיבציה קונבנציונליים.
אלקטרופוליש
פסיבציות תקניות, הסרת תחמוצות,
נקיונות מיוחדים, עיבוד כימי למתכות אנודייז לטיטניום, ליטוש אלקטרוכימי לפלדת אל-חלד, אלומיניום, נתכי נחושת וטיטניום.